A mostani írások a bujtosi tavakat, mint kiváló horgászparadicsomot emlegetik s való igaz, hogy jelenleg ezt a funkciót tölti be, a horgászok nagy örömére. Most mégis inkább a már talán a feledésbe merülő, múltbeli szerepéről szeretnék írni, hiszen a 1920-as, 40-es években, kiváló strandként is funkcionált-e tórendszer legnagyobb tava. Ekkor még Sóstón csak a szabad strand működött, de még a kiépítésére várni kellett...

regi bujtos 3

Így a városlakók, különösen a fiatalok itt strandoltak, fürödtek egész nyáron. Sok fiatal (köztük én magam is) itt tanult meg úszni. Nagy vízilabda csaták zajlottak e strandon. Télen a korcsolyázásra, a jéghokira, „fakutyázásra..” nyílt lehetőség.

Kósa Ferenc filmrendező

Kiváló fiatalok népesítették be ezekben az években a Bujtosi strandot, akik nagyon sokra vitték később az itt szerzett úszás tudományukat, itt kiemelem Balczó Andrást a Nemzet Sportolóját, a magyar, európai, tízszeres világ-, s háromszoros olimpiai öttusa bajnokunkat. (Tíz!!! gyermek édesapját.) Kósa Ferenc filmrendező, mint bujtosi fiatal, sokat fürdött, úszott együtt a tóban Balczóval, nagyon jó barátság alakult ki közöttük. Barátságuk emlékére Kósa (több nagy sikerű film után) elkészítette a Küldetés című filmet, mely Balczó András küzdelmes életéről szól.

Balczó András

Balczó András háromszoros olimpiai bajnok magyar öttusázó, a Nemzet Sportolója

Mitró György szintén e strand hűs habjaiban tanult meg úszni. Igaz, ő még „bánya gödörnek, (tónak)” nevezte életrajzi írásában, de mindenesetre kiválóan megtanult benne úszni, mert ő többszörös magyar, európai, olimpiai s világ bajnokságokat nyert, megkapta a „Magyarország örökös úszóbajnoka”
megtisztelő címet. Az a megtiszteltetés is érte, hogy felkérést kapott, Weissmüller után, a Tarzán című mozifilm felújításakor a címszerep eljátszására. Politikai okok miatt azonban ezt már nem vállalhatta. Mitró György 80 éves korában, 2010-ben hunyt el.

Mitró György

Mitró György olimpiai ezüstérmes úszó

Nagy élet zajlott itt a Bujtoson ezekben az évtizedekben nemcsak a tó, a strand kapott itt főszerepet, hanem a NYETVE bujtosi, hatalmas jegenyefáival övezett sportpályája is.
Futball mérkőzések, különböző sport versenyek zajlottak itt.
A középiskolák tehetséges futballozó diákokból csapatokat szerveztek s nagy mérkőzéseket játszottak itt. Kiváló játékosok voltak, többek között a Szent Imre fiú internátus csapatában játszó Zenthe Ferenc neves színművészük, a Páll fiúk (István s Gyuri), Vaszil Zoli és a többiek.

regi bujtos 2

Talán a legemlékezetesebbek a tanévet lezáró tornaünnepélyek voltak.

Városunk valamennyi középiskolájának tanulói, zárt rendben, testnevelő tanáraik vezetésével, nótaszóval vonultak végig a városon, iskolájuktól a sportpályáig. A pálya bejáratánál már a helyőrségi katona zenekar fogadta őket s pattogó induló hangjára vonultak be a diákok a pálya zöld gyepére s foglalták el kijelölt helyüket. Kezdetét vette a közös szabadgyakorlat, melyet minden iskola korábban megkaptak s iskolájukban betanultak.

Több mint ezer diák egyszerre csattanó tapsait visszhangozták az óriási jegenyefák lombkoronái.

regi bujtos 1

Ezek után következtek az atlétikai számok (sík, gát s válófutások, majd a távol s magasugrások, különböző talaj s szertorna (gyűrű, nyújtó, felemás korlát, svéd asztal) gyakorlatai, a vicces zsákba futások s a „talicskázás...”

E tornaünnepélyekről a korabeli Nyírvidék c. helyi lap terjedelmes, méltató cikkben számolt be:

„Feledhetetlenül szép, mozgalmas, színes és katonás pontossággal pergő sportünnepély zajlott le vasárnap délután a NYETVE bujtosi sportpályán.
A férfias erő, ügyesség, pontosság s az ifjú lelkesedés, tettrekészség napja volt ez az alkalom. A megjelenő több ezer főnyi közönség pedig három órán át, a legtisztább öröm érzésével fogadta a bemutatott sportjátékokat, gyakorlatokat.
Az elismerést megérdemelték a diákok s megérdemelte Petraskó László testnevelő tanáruk egyaránt.
Nyíregyháza a jövő tornászgárdájának tekintélyes részét a Királyi Katolikus Gimnázium növendékeinek soraiból fogja nyerni...”

Eddig az idézet, mely továbbgondolásra kötelez, hogy miért vesztette régi „fényét...” a Bujtos ezen része. Igaz, hogy a felépült BUSZACSA átvette ezen funkciókat, sőt kiegészítve kulturális rendezvények, hangversenyek, kiállítások, bemutatók tartásával, de mégis, nosztalgiázva, fájó szívvel gondolunk a napsütötte, szabad levegőjű bujtosi strandra, melyet hagytunk az enyészetté válni...

Petraskó Zoltán