A nyíregyházi Bujtosi tavak vízfelülete 11,5 hektár, amely mesterséges úton keletkezett a Barzó-féle téglagyár agyagnyerő gödreinek helyén, „eredményeként”.

A Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal 1995-ben a területen városliget kialakítását határozta el. A városliget kialakítási munkálataival egyidejűleg a tómederben kotrás és a víz utánpótlás megoldására két kút fúrása történt meg. A tórendszer környékén is jelentős átalakítás valósult meg (parkosítás, sétányok kialakítása).

A munkálatok megkezdése előtt negyven évig gyakorlatilag a tórendszer elhanyagolt volt, a tavakat a környező részek lakói hulladék lerakóként használták. A vízminőség rossz volt, a tóban élő halállomány főként apró elkorcsosult kárászokból állt.

Egyesületünk 1995. december 29-én alakult meg 38 alapító taggal. 1999. évben már 138 tagunk volt és 2015. évben 266 főre nőtt a taglétszám.

bujtos foto4

Az egyesületet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság 1996. január 9-én jegyezte be.

A Bujtosi tavak halászati jogát egyesületünk 1996. április 22-én kapta meg.

Az egyesület a halászati jog elnyerése után célul tűzte ki a tórendszer kultúrvízzé történő átalakítását, ennek elérésére a rendszeres telepítésekkel és a halőrzés megoldásával folyamatosan törekszünk.

A Bujtosi tavak Nyíregyháza belterületén található, ezért a városlakók és a horgászok számára könnyen megközelíthető. Tagságunk egy része nyugdíjas de egyre több az ifjúsági és gyerek horgász tagunk is.

Az egyesület rendelkezésére álló anyagiak jelentős részét halasításra, a halak egészségének megóvására és a vízminőség javítására, fenntartására fordítjuk minden évben.

Ma már a Bujtos tórendszer egy esztétikusan kialakított, parkosított, pihenésre, horgászatra kiválóan alkalmas, igen komoly hal állománnyal rendelkező terület. A vízben megtalálható (és fogható) a Magyarországon előforduló halfajok többsége.

Jellemzően: compó, aranykárász, ezüstkárász, dévérkeszeg, karikakeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, szélhajtó küsz, ponty, amúr, fehér busa, fogassüllő, csapósügér, csuka, vágódurbincs, lesőharcsa.

A halak kifogására (mennyiségére) szigorúan ellenőrzött szabályok vonatkoznak, melyek tételesen megtalálhatók e honlap más részén.